item.Title

Wie doet wat?

Succesvolle re-integratie vereist drie hoofdrolspelers: uw werknemer, uzelf en de bedrijfsarts. Maar er zijn nog meer deskundigen die een rol kunnen spelen.
Op deze pagina leest u wie welke rol heeft en wat externe deskundigen voor u kunnen betekenen.

Klik op de rol van de werkgever, werknemer, bedrijfsarts of andere deskundigen.

De werkgever

Als werkgever moet u:

  • zorgen dat uw werknemer op een goede manier kan blijven werken, of kan re-integreren;

  • advies vragen van een bedrijfsarts of arbodienst en;

  • afspraken over re-integratie en het verloop noteren in het plan van aanpak en het re-integratieverslag. Meer over deze documenten leest u hier.

Met de werkgever bedoelen we de direct leidinggevende of andere collega die intern als casemanager belast wordt met de begeleiding van het verzuimtraject.

De werknemer

De werknemer moet meewerken aan de re-integratie, door:

  • binnen de mogelijkheden, actief zijn of haar herstel te stimuleren;
  • naar de afspraken met de bedrijfsarts te komen;
  • mee te denken met de bedrijfsarts;
  • zich aan de afspraken in het plan van aanpak te houden;
  • passend werk te accepteren;
  • elke 6 weken (of een andere termijn, als dat in het plan van aanpak staat) een voortgangsgesprek met de werkgever of leidinggevende te houden. Samen bespreekt u hoe het gaat.

Werknemers hebben ook rechten. Een zieke werknemer krijgt goede begeleiding van u als werkgever, onafhankelijke begeleiding van de bedrijfsarts, twee jaar loon doorbetaald en medische privacy. Want als uw werknemer ziek is, bepaalt hij zelf hoeveel medische informatie hij deelt.

Het UWV

Zolang uw werknemer in dienst is, heeft u alleen met het UWV te maken voor het aanvragen van een deskundigenoordeel of eventuele subsidies, proefplaatsing of loondispensatie. Een deskundigenoordeel bijvoorbeeld, is mogelijk wanneer u het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts. Bespreek dit altijd eerst met de bedrijfsarts. Komt u er alsnog niet uit? Dan kunt u hier meer lezen over een deskundigenoordeel.

Het UWV is ook de instantie die straks controleert of u als werkgever hebt voldaan aan uw re-integratieverplichtingen. Op deze website neemt het UWV u stap voor stap mee.

Heeft u een vraag voor het UWV? U bereikt ze eenvoudig via de helpdesk.

De hr-manager of de p&o-adviseur

Een hr-manager of p&o-adviseur is opgeleid om u te helpen bij het vastleggen van verzuimprocedures, het opstellen van re-integratieplannen en het naleven van de wet- en regelgeving. Als u zelf geen hr-afdeling of personeelszaken in huis hebt, kunt u deze deskundige inhuren voor advies.

De gespecialiseerde bedrijfsarts consulent oncologie (BACO)

De gespecialiseerde bedrijfsarts consulent oncologie (BACO) adviseert werknemers en werkgevers. Deze arts helpt onder andere werknemers met een diagnose kanker, bedrijfsartsen en werkgevers bij vragen en/of problemen op het gebied van behoud van werk, arbeidsrevalidatie en werkhervatting.

Kijk voor meer informatie en een actuele lijst van deze artsen op de site van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde. Ze staan voor u klaar!

De arbeidsjurist

Het kan gebeuren dat jullie er samen niet meer uitkomen. Uw werknemer komt misschien zijn afspraken niet meer na, u heeft een verschil van inzicht, of er stokt iets anders in het re-integratieproces. Dan staat een arbeidsjurist u bij. Deze deskundige kan u adviseren over wettelijke verplichtingen, arbeidsvoorwaarden, juridische procedures en helpen met geschillenbeslechting.

Lees meer bij het Juridisch Loket.

De bedrijfsarts

Een bedrijfsarts is speciaal opgeleid om elke ziekte, dus ook kanker, te vertalen naar mogelijkheden om te werken. In zijn probleemanalyse leest u precies wat uw werknemer wel en niet meer kan, wat hij nodig heeft om te kunnen werken en hoelang hij, naar verwachting, wel of niet kan werken.

De bedrijfsarts adviseert ook uw werknemer, maar zal medische informatie van uw werknemer niet met u delen: dat is het medisch beroepsgeheim. Voor een goed traject, dat het UWV straks beoordeelt, is het belangrijk dat u regelmatig contact heeft met de bedrijfsarts.

  • Wanneer benadert u een bedrijfsarts? Zodra uw werknemer zich ziek heeft gemeld, of wanneer hij zijn diagnose met u heeft gedeeld en nog niet is ziekgemeld. Dit om samen met uw werknemer te kijken of en hoe hij gedeeltelijk aan het werk kan blijven.
  • Hoe benadert u een bedrijfsarts? Bedrijfsartsen werken bij een arbodienst of als zelfstandige. U mag zelf kiezen met wie u een contract afsluit.
  • Hoe benadert u een bedrijfsarts? Bedrijfsartsen werken bij een arbodienst of zelfstandig. U mag zelf kiezen met wie u een contract afsluit.
  • Is een contract met een bedrijfsarts verplicht? Ja, zodra u een zieke werknemer heeft: dat verplicht de Arbowet.
  • Dat is het verschil tussen een arboarts en bedrijfsarts? Een arboarts is een arts met een basisopleiding. Een bedrijfsarts heeft een extra opleiding gedaan op het gebied van arbeid en gezondheid. Onder toezicht van een bedrijfsarts mag een arboarts dezelfde taken uitvoeren als de bedrijfsarts.
  • Wat kan ik vragen aan de bedrijfsarts? Alle onderwerpen waarin ziekte het werk raakt. Denk aan:
    • Hoe kan ik mijn werknemer in deze fase het beste ondersteunen?
    • Hoe kan ik de werkplek aanpassen?
    • Is er behoefte aan aanvullende hulp die ik als werkgever kan bieden?
    • Welk gespecialiseerde re-integratiebureau past het beste bij mijn situatie?
    • Kunnen wij elke 4 of 6 weken telefonisch contact hebben?
    • Kunnen we een driegesprek inplannen met de werknemer?
  • Ik ben het niet eens met het advies van de bedrijfsarts. Wat nu? Bespreek dit altijd eerst met de bedrijfsarts. Komt u er echt niet uit? Dan kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Hier leest u er meer over.
De verzuimverzekeraar

Deze maatschappij verzekert u als werkgever door het loon van uw zieke werknemer te dekken. Er zijn verschillende verzuimverzekeringen die variëren in dekking, premie en aanvullende diensten, zoals ondersteuning bij verzuimbeheer en -begeleiding.

Het afsluiten van zo’n verzekering is niet wettelijk verplicht.

De casemanager van verzekeraar of arbodienst

Ook arbodiensten en verzekeringen kunnen casemanagers inzetten: zij voeren gedelegeerde taken van de bedrijfsarts uit.

Het re-integratiebureau

Zowel voor uw werknemer als voor uw organisatie kan re-integratie een veeleisend en complex proces zijn. Als u hulp nodig heeft, schakelt u een re-integratiebureau in. Re-integratiebureaus werken met ervaren specialisten en behandelaars. Zij kunnen helpen bij de begeleiding van mensen die na de diagnose terugkeren op de werkvloer. Uw bedrijfsarts weet welke partij het beste past bij uw situatie.

De mediator

Een mediator kan helpen als u samen vastloopt. De mediator heeft vaak een juridische opleiding en de doelstelling om de partijen weer om tafel te krijgen zonder het tot een rechtszaak te laten komen.

Lees bij het juridisch loket wat u nog meer kan doen bij een arbeidsconflict.

Logo Amsterdam UMC (1) KWF Nieuw