item.Title

Wettelijk stappenplan

De Wet Verbetering Poortwachter bepaalt wat u moet doen als uw werknemer ziek wordt.
Hieronder vindt u alle stappen: vanaf de ziekmelding in de eerste week tot en met het aanvragen van een WIA-uitkering, inclusief de benodigde documenten. 

 

Onderaan vindt u handige tips en informatie over de privacy van uw werknemer.

Week 1 t/m 6: De ziekmelding & probleemanalyse

Zodra uw werknemer zich ziek meldt, start uw verantwoordelijkheid voor de verzuimbegeleiding. 

  1. U meldt uw werknemer officieel ziek bij de bedrijfsarts of arbodienst.  
  2. Zij nemen contact op met uw werknemer.
  3. Als uw werknemer bijna 6 weken ziek is, stelt de bedrijfsarts of arbodienst in een gesprek vast wat de werknemer nog wel kan en wat niet meer. Dit heet de probleemanalyse. 

Let op: als vanaf het begin al duidelijk is dat uw werknemer niet meer terugkomt, is het aanvragen van een Ziektewet-uitkering nu al mogelijk. Bekijk hiervoor de website van het UWV

Week 6: Re-integratieverslag

Na zes weken is het tijd voor het aanmaken van een re-integratieverslag. Hierin noteert u alle afspraken die u met de werknemer maakt. Gebruik de formulieren van het UWV en geef uw werknemer een kopie van elk onderdeel. 

Het re-integratieverslag bestaat uit een algemeen en een medisch deel. De bedrijfsarts of arbodienst vult het medische deel in. Eventuele adviezen slaat u als werkgever op in het dossier. Ook adviezen van andere deskundigen in het traject, bijvoorbeeld outplacement- of re-integratiebedrijven, slaat u hier op. 

Na twee jaar bestaat het re-integratiedossier uit: 

    • de probleemanalyse (en eventuele bijstellingen); 
    • een plan van aanpak; 
    • de eerstejaarsevaluatie; 
    • het meest recente oordeel van de bedrijfsarts; 
    • de eindevaluatie. 

Aan de hand van het re-integratieverslag beoordeelt het UWV straks of u zich voldoende heeft ingespannen voor de re-integratie van uw werknemer. Zorg dus dat u regelmatig, maar minstens 1 keer in de 6 weken, de voortgang bespreekt en noteert.

Week 8: Plan van aanpak

Uiterlijk in de 8e week dat uw werknemer ziek is, maakt u samen het plan van aanpak. Hierin staat: 

  • wanneer uw werknemer weer (gedeeltelijk) aan het werk gaat; 
  • hoe uw werknemer weer aan het werk gaat; 
  • wat hiervoor nodig is en; 
  • hoe jullie contact houden met elkaar. 

U maakt het plan op basis van het advies van de bedrijfsarts en gebruikt dit formulier van het UWV. Iedere 6 weken bespreken jullie hoe het gaat en of het nodig is om het plan van aanpak aan te passen. 

U vindt hier een voorbeeld van een ingevuld plan van aanpak. 

Week 42: de 42e-weeksmelding

Als uw werknemer ruim driekwart jaar ziek is, doet u aangifte van langdurige ziekte: de 42e-weeksmelding. Dit doet u uiterlijk de eerste werkdag na de 42e ziekteweek. 

Week 52: (Eerstejaars)evaluatie

Als uw werknemer 1 jaar (52 weken) ziek is, stelt u rond deze datum samen de (eerstejaars)evaluatie op in het daarvoor bestemde evaluatieformulier.

Jullie bespreken hoe het in het afgelopen jaar is gegaan en leggen vast hoe de re-integratie verloopt. Ook spreekt u af wat u het komende jaar gaat doen.

Week 88: WIA-aanvraag

Uw werknemer krijgt thuis een brief over het aanvragen van de WIA-uitkering. Dit is een arbeidsongeschiktheidsuitkering. In deze brief staat ook de uiterlijke aanvraagdatum: de 93e ziekteweek. Als werkgever krijgt u een kopie van deze brief. 

Week 91: Eindevaluatie

In week 91 vertelt u in de eindevaluatie wat de stand van zaken is van de re-integratie. U vult dit formulier ook in op het moment dat uw werknemer uit dienst gaat. Geef het re-integratieverslag aan uw werknemer.

Week 93: WIA-documenten (re-integratieverslag) aanleveren

Kan uw werknemer na twee jaar nog niet volledig werken? Dan kan hij of zij een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor: Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Als werkgever mag u overgaan tot ontslag. Uw werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. 

Uw werknemer is zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van alle WIA-documenten. Dit zijn de re-integratiedocumenten en de medische informatie van de bedrijfsarts. Samen vormt dit het re-integratieverslag. Op verzoek van Uw werknemer kunt u als werkgever ook documenten online naar het UWV opsturen via uwv.nl/RIVuploaden. Doe dit uiterlijk 1 dag nadat uw werknemer de WIA-uitkering heeft aangevraagd.  

    • Let op: medische documenten mag het UWV alleen via de werknemer zelf ontvangen, niet van u. 
Plannen

Maak uw eigen stappenplan

Het UWV heeft het stappenplan hierboven interactief gemaakt. Klik hier op ‘Stappenplan’ en vul de datum van de ziekmelding van uw werknemer in. De tool vult dan automatisch in op welke kalenderdagen de vervolgstappen vereist zijn.

Maak een verzuimprotocol op maat 

Overweeg een vast verzuimprotocol voor uw organisatie, zodat de verwachtingen en verplichtingen op elk moment voor beide partijen duidelijk zijn. In een verzuimprotocol zet u wie welke stappen zet na ziekmelding.

Vraag aan uw bedrijfsarts of verzuimverzekeraar of zij een voorbeeldprotocol hebben en pas het aan waar nodig voor uw organisatie.

UWV Foto
Roadmap

Download de Roadmap Werkkracht bij kanker 

Een overzichtelijke kaart met de stappen die werkgevers en werknemers met elkaar moeten zetten, om een werknemer met kanker aan het werk te houden en te helpen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelde de kaart in samenwerking met brancheorganisatie OVAL en re-integratiebureau Re-turn. U downloadt de kaart gratis in PDF.

Shutterstock 1087163996

De gezondheid van uw werknemer is privé. Dat heeft een aantal concrete juridische consequenties. Als werkgever mag u uw werknemer bijvoorbeeld niet vragen naar de aard en oorzaak van de aandoening. En zelfs als uw werknemer zelf zijn diagnose vertelt, mag u deze informatie niet noteren. U mag wel vragen stellen die nodig zijn om te beoordelen hoe uw werknemer het werk voortaan wel of niet kan uitvoeren.

Benieuwd wat u precies wel en niet mag vragen of noteren? U leest het op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Logo Amsterdam UMC (1) KWF Nieuw